MEMÒRIA ANY 2016


1. Informació i assessorament.

Atenció personalitzada a persones grans, que articula les demandes d’informació i assessorament i la xarxa de recursos existents en la comunitat, relacionats amb l’atenció social o sanitària, o bé amb les altres àrees del benestar social. 14 consultes ateses.

2. Acompanyament a domicili.

Un voluntari es responsabilitza en visitar setmanalment una persona gran, al seu domicili, per oferir-li companyia i suport emocional, mitjançant la relació continuada amb el voluntari i el seu tracte d’amistat. 49 persones acompanyades, 4.100 hores de companyia i suport.

Per a complementar aquesta Acció d’acompanyament a domicili la responsable del voluntariat ha realitzat 10 visites a casa d’usuaris i 50 seguiments telefònics.

 3. Suport puntual.

Un voluntari es responsabilitza en ajudar una persona gran per a realitzar una gestió puntual (acompanyament en una visita mèdica, anar a buscar receptes o medicació, fer algun tràmit, etc.). Enguany hem atès 6 persones grans amb patologies cròniques, que necessiten visites al metge i a l’hospital amb molta freqüència, a part d’accions puntuals, amb un total de 96 suports realitzats.

 4. Activitats d’Animació i Dinamització

Un grup de voluntaris organitzen activitats socioculturals i recreatives pensades per persones grans que necessiten d’un estímul extern (festes, celebració de tradicions, actes culturals, jocs, etc.): 6 usuaris de tardes compartides, dues hores setmanals.

5. Espai de convivència: El lleure no té edat.

L’activitat consisteix en 5 dies de convivència durant el mes de setembre. Els voluntaris ofereixen a les persones grans una atenció integral les 24 hores del dia (assistència, animació i acompanyament). 13 usuaris i 5 voluntaris han compartit experiències a Calaf (Lleida)

 6. Relacions intergeneracionals.

Creació d’un espai comú per a persones de diferents generacions – els joves necessiten aprendre molt dels grans i els grans poden aprendre molt dels joves- aconseguint així una comunicació intergeneracional eficaç. 12 persones de diferents edats han compartit activitat artística 2 hores setmanals.

Les persones participants van poder exposar els seus treballs al Casal d’Anna Murià, durant el mes d’Octubre.

7. Neuroplasticitat: Fitness mental.

Es tracte d’incloure l’ exercici cognitiu de forma regular en el nostre estil de vida, i això es pot aconseguir mitjançant diferents Tallers: Estimulació de la  memòria, Dinàmica del riure, Benestar emocional, Musicoteràpia, etc.: 7 persones grans participants, dues hores setmanals.

Suport a Entitats

  • 1.    Residencial Vallparadís:

15 Voluntaris d’Acció Gent Gran han donat suport a usuaris del Centre en diverses activitats i tallers, com ara costura, cistelleria, bingo i cinema, així com diversos acompanyaments a usuaris en cadires, a  la Fira de Santa Llúcia per Nadal.

2.    IES Santa Eulalia:

Des de ja fa uns anys 5 anys possibilitem que uns 150 alumnes del IES Santa Eulalia puguin compartir unes hores amb persones grans de diferents residència i entitats, tot celebrant les festes Nadalenques i viure unes realitats a las que la majoria no estan acostumats. Els alumnes preparen amb antelació cançons, manualitats, etc., que ofereixen a les persones grans, juntament amb la seva alegria i afecte.

3.    Consell Municipal de la Gent Gran.

Enguany s’ha continuat participant activament al Consell, concretament formant part del Grup motor de Ciutat Amiga de les Persones Grans, on vam contribuir a detectar les principals problemàtiques que han agreujat la situació de la gent gran, prioritzant-les i proposant mesures per pal·liar-les.

4.    Programa “Sempre acompanyats”.

Col·laborem en aquest programa d’intervenció comunitària d’atenció a les situacions de Soledat no Volguda de les persones grans, gestionat per la Creu Roja, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Terrassa, formant part del Grup d’Acció Social per tal d’ajudar a detectar i a trobar solucions a aquesta situació.

Accions

  • 1.    Festivitat de Sant Jordi.

Enguany, el nostre alcalde, en Jordi Ballart, acompanyat de la regidora Rosa Ribera ha lliurat personalment una rosa a una usuària nostra, la “Angelita” que rep cada setmana la visita d’una voluntària, la Judit, que l’ajuda a alleujar la seva soledat. Per altra banda, també per gentilesa d’en Jordi Ballart, la resta d’usuaris d’Acció Gent Gran, han  rebut una rosa al seu domicili.

Paraules d’en Jordi Ballart: Avui he tingut l’oportunitat d’entregar en mà la rosa de Sant Jordi a l’Angelita, veïna de La Grípia, que m’esperava a casa seva amb aquest somriure. Aquesta rosa simbolitza la implicació de l’Ajuntament amb les persones més vulnerables, no només amb el seu benestar físic, sinó també amb el seu benestar emocional. Ens sumem així a la iniciativa “Roses contra l’oblit”, de les entitats Acció Gent Gran i Fundació Amics de la Gent Gran . A més, el tradicional enviament de roses per Sant Jordi que fa l’Ajuntament de Terrassa va destinat enguany a les usuàries d’aquesta entitat a la ciutat, entitat que des de fa molts anys es dedica a tenir cura i acompanyar les persones grans que es troben en situació de solitud arreu de Catalunya. El caliu, l’afecte i la companyia són de vital importància en la qualitat de vida de les persones i això no ho hem d’oblidar mai. L’Angelita i moltes més dones de la nostra ciutat, usuàries d’Acció Gent Gran, tindran avui la seva rosa i continuaran tenint cada dia la nostra implicació en buscar les vies perquè puguin viure felices.

També vam estar presents a una parada al carrer Major/del Vall, amb les “roses contra l’oblit” d’Amics de la Gent Gran, fins que la pluja i la pedregada ens va fer fora. Moltes gràcies a tots els VOLUNTARIS que hi van participar.

2.    Festa Major i Festa de la Font de Ca n’Aurell.

 El dia 28 de Maig , Festa Major del Barri, i el dia 19 de Novembre, Festa de la Font, vàrem participar amb un taller de pintura pels nens, tot oferint informació de les activitats que l’entitat du a terme al local. Hi vam col·laborar 8 voluntaris.

Voluntariat

Hem tancat l’any amb 78 voluntaris actius, que duen a terme les diferents tasques necessàries pel bon funcionament de l’Entitat: Atenció directe als usuaris, animació, gestió, tasques administratives, suport informàtic, col·laboracions puntuals, etc.

Els voluntaris som persones sensibilitzades amb la solitud de les persones grans i ens unim per oferir-los companyia i caliu, perquè els seus darrers dies siguin millors!

 Treball en Xarxa:

S’ha continuat impulsant el treball de la Coordinadora de Voluntariat d’Entitats Terrassenques (Covet), liderant el projecte amb 2 voluntaris a l’equip gestor, que s’especifiquen a la memòria de la coordinadora.

Hem de destacar, però, la organització de “La nit del voluntariat 2016”, que va aplegar unes 150 persones el dia 21 de gener del 2017, a l’Auditori Municipal de Terrassa. Un acte organitzat amb la col·laboració de Qualitat Democràtica de l’Ajuntament de Terrassa, per tal de reconèixer la tasca impagable de les persones voluntàries, que mitjançant les Entitats Socials, ofereixen el seu temps i el seu cor per ajudar les persones amb necessitats de suport especial i possibilitar una societat més justa i igualitària.

Es va comptar amb la presència de Meritxell Lluís, Regidora de Qualitat Democràtica, que va inaugurar l’acte i de Noel Duque, Regidor de Serveis Socials. Com a Entitat convidada, Proactiva Open Arms, va donar el seu testimoni d’altruisme envers els refugiats i la Federació Catalana de Voluntariat Social -FCVS- va oferir el seu suport a les 14 entitats locals participants a la festa. Les esmentades entitats van oferir testimoni i reconeixement a la tasca que duen a terme gràcies als seus voluntaris.

En acabar es van compartir experiències amb un pica-pica, acompanyat amb la música del grup Breaking Brass.