MEMÒRIA ANY 2015


Aquest ha estat el nostre eslògan a partir del 2015: Fem que els seus darrers anys siguin millors!!!.

OBJECTIUS:
• Millorar la qualitat de vida de la persona gran
• Fer que se senti estimada.
• Retornar-li les ganes de sortir i socialitzar-se.
TASCA:
• Fer companyia, escoltar, conversar, sortir a passejar, etc. La seva tasca no és fer la compra, la neteja o els encàrrecs.
PERFIL:
• Compromís i responsabilitat, habilitats comunicatives i relacionals i estabilitat emocional.

Un any més continuem creixent i atenent a més persones afectades per la solitud, amb un nou model d’atenció integral, centrat en la persona, per assegurar el respecte per la dignitat com a dret de totes les persones i estem atents a noves maneres d’intervenció i nous reptes. Per això estem treballant conjuntament amb la Fundació Amics de la Gent Gran de Barcelona, que a l’actualitat actua a Badalona, Barcelona, Cambrils, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, la comarca d’Osona, Reus, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú.
Qui som?

Acció Gent Gran, és una entitat sense ànim de lucre, constituïda per socis, voluntaris i col·laboradors amb la finalitat de treballar pel benestar de la gent gran amb una especial problemàtica (personal, familiar o social); millorar-ne la qualitat de vida mitjançant l’actuació del voluntariat, la promoció d’activitats i de serveis i contribuir, d’aquesta manera, al manteniment de la gent gran en el seu entorn habitual i a la seva integració i participació en la comunitat.
L’equip humà està format per 72 Voluntaris actius, inclosos els membres de la junta i l’equip de gestió. Totes les persones que formen part de l’entitat som voluntaris.

Què fem?

El motor que mou Acció Gent Gran des de fa 15 anys, és treballar “amb i per” les persones grans sota el lema “més enllà de les paraules”. Perquè en l’atenció a la Vellesa, més enllà, hi ha un altre llenguatge més entenedor i més necessari: el de la solidaritat, el dels sentiments, el de l’acció, per convertir les paraules en fets, en realitats. Perquè la nostra gent gran pugui gaudir d’una vellesa tranquil·la i en pau.
Acció Gent Gran, dona una alternativa a la problemàtica de solitud i ofereix els seus serveis a persones grans de la ciutat de Terrassa.
A qui atenem?

Les persones grans que atenem comparteixen un mateix sentiment: soledat. Són persones molt envellides que no se senten prou recolzades pel seu entorn i, per tant, necessiten l’ajuda i la companyia d’un voluntari que els doni suport. A més, acostumen a presentar altres problemes habituals entre la gent gran: afebliment físic, pèrdua d’autonomia, dificultats econòmiques…
Aquestes persones ens han estat derivades des dels Centres de Serveis Socials o els Centres d’Atenció Primària (CAP), on els professionals han detectat en primera instància la seva necessitat de rebre el suport d’un voluntari, o també mitjançant familiars, amics o veïns, que han percebut una situació de soledat no volguda.

Que oferim?


1. Informació i assessorament.
Atenció personalitzada a persones grans, que articula les demandes d’informació i assessorament i la xarxa de recursos existents en la comunitat, relacionats amb l’atenció social o sanitària, o bé amb les altres àrees del benestar social. 24 consultes ateses.

2. Acompanyament a domicili.
Un voluntari es responsabilitza en visitar setmanalment una persona gran, al seu domicili, per oferir-li companyia i suport emocional, mitjançant la relació continuada amb el voluntari i el seu tracte d’amistat. 54 persones acompanyades, 4.500 hores de companyia i suport.
Per a complementar aquesta Acció d’acompanyament a domicili la responsable del voluntariat ha realitzat 13 visites a casa d’usuaris i 14 seguiments telefònics.

3. Suport puntual.
Un voluntari es responsabilitza en ajudar una persona gran per a realitzar una gestió puntual (acompanyament en una visita mèdica, anar a buscar receptes o medicació, fer algun tràmit, etc.). 16 suports realitzats.
4. Activitats d’Animació i Dinamització
Un grup de voluntaris organitzen activitats socioculturals i recreatives pensades per persones grans que necessiten d’un estímul extern (festes, celebració de tradicions, actes culturals, jocs, etc.): 6 usuaris de tardes compartides, dues hores setmanals.

5. Espai de convivència: El lleure no té edat.
L’activitat consisteix en 5 dies de convivència durant el mes de setembre. Els voluntaris ofereixen a les persones grans una atenció integral les 24 hores del dia (assistència, animació i acompanyament). 12 usuaris i 6 voluntaris han compartit experiències a Arbúcies (Girona)

6. Relacions intergeneracionals.
Creació d’un espai comú per a persones de diferents generacions – els joves necessiten aprendre molt dels grans i els grans poden aprendre molt dels joves- aconseguint així una comunicació intergeneracional eficaç. 12 persones de diferents edats han compartit activitat artística 2 hores setmanals

7. Neuroplasticitat: Fitness mental.
Es tracte d’incloure l’ exercici cognitiu de forma regular en el nostre estil de vida, i això es pot aconseguir mitjançant diferents Tallers: Estimulació de la memòria, Dinàmica del riure, Benestar emocional, Musicoteràpia, etc.: 7 persones grans participants, dues hores setmanals.

Suport a Entitats
1. Residencial Vallparadís:
15 Voluntaris d’Acció Gent Gran han donat suport a usuaris del Centre en diverses activitats i tallers, com ara costura, cistelleria, bingo i cinema, així com diversos acompanyaments a usuaris en cadires, en sortides els diumenges a missa, per Sant Jordi, a la Fira de Santa Llúcia per Nadal, al Museu Tèxtil, etc., a part dels 7 que fan acompanyament personal continuat a 7 usuaris del Centre, que no reben visites.

2. Consell Municipal de la Gent Gran.
Enguany s’ha continuat participant activament al Consell, concretament formant part del Grup motor de Ciutat Amiga de les Persones Grans, on vam contribuir a detectar les principals problemàtiques que han agreujat la situació de la gent gran, prioritzant-les i proposant mesures per pal·liar-les.

3. Programa “Sempre acompanyats”.
Col·laborem en aquest programa d’intervenció comunitària d’atenció a les situacions de Soledat no Volguda de les persones grans, gestionat per la Creu Roja, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Terrassa, formant part del Grup d’Acció Social per tal d’ajudar a detectar i a trobar solucions a aquesta situació i també de la comissió de sensibilització. Ja hem començat a rebre les primeres demandes.

 Serveis.
• Taller de reforç emocional i memòria a Adfir (2 hores setmanals) durant tot el curs.
• Taller “Activem la ment” a Club de la Gent Gran de Can Palet (1,30 hores setmanals) durant tot el curs.

Accions


1. Fira de la Gent Gran.

Com cada any hem volgut acompanyar les Entitats de la Gent Gran de la Ciutat, que exposen els treballs fets durant el curs. En aquesta ocasió a la plaça Vella el dia 13 de Juny a la tarda. Per la nostra part hem dibuixat un cor amb fotos d’usuaris i voluntaris i també hem mostrat alguns treballs de pintura realitzats durant l’activitat artística intergeneracional.

També hem pogut divulgar la nostra tasca al públic assistent i captar alguns voluntaris. Hi vam col·laborar 8 voluntaris.

2. Festa Major ca n’Aurell.

El mateix dia 13, al matí, vam estar a la plaça del Progrés, on vam oferir una activitat de dibuix i pintura pels nens, per tal que dibuixessin els seus avis i al mateix temps sensibilitzar sobre l’atenció a la vellesa, explicant el nostre projecte. Hi vam col·laborar 8 voluntaris.

3. Mes de la Gent Gran.

Enguany hem realitzat una Acció artística teatral i musical, basada en la faula “La sopa de l’avi”, una història tendre on un senzill plat de sopa que conté gairebé tota la saviesa del món. En aquesta acció hem comptat amb la col·laboració del Club Lletraferits de l’Institut Can Jofresa, la Taula Salut Mental Terrassa i el restaurant La Trobada, i amb el suport de arlliBRE-àgoraTerrassa i l’editorial Babulinka Books. D’aquesta manera han participat representants de diferents entitats de la ciutat, oferint diferents mirades sobre un mateix context.

Hem comptat també amb la presència de l’autor del llibre, Mario Satz, amb qui vam poder dialogar sobre les diferents temàtiques que tracte la faula: La gent gran, l’adolescència, les malalties i principalment…… l’amor.

Vam gaudir de tota l’essència, amb tots els sentits, de l’acció artística d’aquesta la faula: el teatre, la música, la pintura, l’olor i fins i tot…el sabor de la sopa.

La acció es va dur a terme el dia 29 d’Octubre a les 18 h. al Centre Cívic Montserrat Roig, amb l’assistència d’unes 250 persones de diferents edats i condicions.

4. Trobada de Nadal.

El diumenge dia 13 de desembre, a les 5 de la tarda, al Casal Anna Murià, unes 65 persones, entre usuaris, voluntaris i amics, ens vam aplegar per viure moments de retrobament i celebració, perquè les festes Nadalenques són dies d’alegria per compartir amb els que estimem!

Enguany vam gaudir novament de l’actuació del grup Bon dia del Casal Anna Murià, que ens va resultar curta de tant bé que ens ho van fer passar amb les seves havaneres i nadales i amb la especial companyia del nostre alcalde, Jordi Ballart i la regidora de gent gran, Rosa Ribera. Vam compartir també un petit berenar i algunes sorpreses que el Pare Noel va oferir a la nostre gent gran.

Voluntariat


Hem tancat l’any amb 72 voluntaris actius, que duen a terme les diferents tasques necessàries pel bon funcionament de l’Entitat: Atenció directe als usuaris, animació, gestió, tasques administratives, suport informàtic, col·laboracions puntuals, etc.

Els voluntaris som persones sensibilitzades amb la solitud de les persones grans i ens unim per oferir-los companyia i caliu, perquè els seus darrers dies siguin millors!

1. Jornades Formatives:

Organitzades des de la Covet sota el títol L’ALEGRIA I L’HUMOR, es van dur a terme el divendres dia 13 i dissabte dia 14 de març al C.C. M a. Aurèlia Capmany. Dues sessions marcades pel dinamisme, la participació i la reflexió. En una vam trobar les eines necessàries per conèixer l’humor, en què ens pot ajudar i com reforçar-lo, i en l’altre, aconseguir saber més de l’alegria, la que ens il·lumina la vida, la que fa que la serenor i les ganes de viure siguin una constant en el nostre trenar diari. Hi vam participar 15 voluntaris.

Moltes gràcies a la Sra. Conxa Porrera, directora de Recerca Personal, per a la seva col·laboració.

4 Voluntaris van participar també a un curs d’iniciació al voluntariat organitzat per Amics de la Gent Gran, a Sabadell.

2. Treball en Xarxa:

S’ha continuat impulsant el treball de la Coordinadora de Voluntariat d’Entitats Terrassenques (Covet), liderant el projecte amb 2 voluntaris a l’equip gestor, que s’especifiquen a la memòria de la coordinadora.
També s’han dut a terme diferents reunions amb la Fundació Amics de la Gent Gran, per tal de treballar de forma conjunta, unint capacitats per donar una millor atenció a la soledat de les persones grans.